El negoci marítim es conjura a Barcelona per frenar el sistema europeu d’emissions

Ports de l’Estat aspira a incorporar la petició a l’agenda de ministres europeus perquè la norma es freni a l’últim moment

ÒSCAR MATEU Barcelona

10 de noviembre de 2023

La proximitat de l’entrada en vigor del sistema de comerç d’emissions europeu (ETS) per al mode marítim està portant el sector a alçar la veu i unir forces per demorar-ne la posada en marxa, prevista per al gener de l’any que ve. Autoritats portuàries, terminalistes, operadors i representants del negoci marítim del sud d’Europa, principals actors que se senten damnificats pel redactat actual de la norma, han escenificat al port de Barcelona la seva voluntat i unitat a l’hora de demanar a Brussel·les que modifiqui la norma, i així impedir la fugida de transbordament, d’emissions i, en definitiva, el que han definit com “un canvi de les regles de joc” amb afectacions profundes a tots els fronts. Els intervinents lamenten que el legislador europeu “no entén el sector de transports”, o que “parla un llenguatge diferent” a l’hora d’abordar-lo i, a 51 dies de l’arribada de la norma, es conjuren per obtenir una moratòria in extremis.

“Cal posar tota la càrrega en els dos propers consells de ministres europeus”
Gerardo Landaluce President de l’Autoritat Portuària d’Algeciras

Dos dels principals impulsors inicials de l’ajornament de la llei, el port d’Algeciras i els Ports de l’Estat, s’han encomanat als propers consells europeus de ministres de Transport i Medi Ambient que se celebraran al desembre. “Cal aconseguir que a les actes d’aquests consells hi hagi una frase que insti la Comissió Europea a fer el canvi en un termini molt breu”, ha reivindicat el president de l’organisme estatal, Álvaro Rodríguez Dapena. Així mateix, la seva recepta també inclou convèncer l’Estat francès que s’hi involucri -“el seu vot favorable al sud ha decantat altres discussions a nivell europeu”, ha recordat-, i també un diàleg amb les autoritats belgues, que ostentaran la propera presidència de la UE després d’Espanya. “Anirem a veure’ls i a intentar convèncer-los”, ha assegurat el president de Ports de l’Estat.

“Tindrem una Comissió i un Parlament Europeu diferents en dos anys”
Álvaro Rodríguez Dapena President de Ports de l’Estat

Per la seva banda, el president del recinte algesirenc, Gerardo Landaluce, ha instat a “posar tota la càrrega en aquests consells de ministres del desembre” per bloquejar l’ETS, mentre que des del mateix port de Barcelona, el president, Lluís Salvadó, ha defensat que ja que els seus recintes “ho estem fent tot per descarbonitzar”, tenen dret “a demanar més temps” amb la norma.

La moratòria, a la qual també s’han anat adherint nombrosos actors, seria “com a mínim de dos anys”, ha especificat Álvaro Rodríguez Dapena (Ports de l’Estat), tot i que ha lligat aquest temps “a un consens entre països”. Segons el president de l’organisme públic, “en aquest temps canviarà la configuració del Parlament Europeu que tenim actualment”, i els seus equilibris de representació, al mateix temps que també ho farà l’actual Comissió Europea, impulsora de la norma al seu redactat actual. “Tindrem nous interlocutors a les institucions europees” per analitzar-la i, si escau, modificar-la, ha argumentat per a aquesta publicació el màxim responsable del sistema portuari espanyol.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *