Barcelona estrena el primer servei regular de contenidors amb trens de 750 metres

Es tracta dels primers enllaços ferroviaris amb aquestes característiques de tot l’Estat i connecten la terminal BEST amb Tolosa i Lió

EL MERCANTIL Barcelona

8 de noviembre de 2023

 El primer tren de contenidors en servei regular de 750 metres des de Barcelona ha partit aquest matí des de la terminal Hutchison Ports BEST. Es tracta també del primer amb aquestes característiques de tot l’Estat i connecta la citada terminal portuària amb tres enllaços setmanals directes de contenidor marítim amb Tolosa i un amb Lió. A més d’aconseguir aquesta longitud, que permet una capacitat de 108 teus per trajecte, aquests serveis suposen també l’inici d’una operativa històrica per als tràfics ferroviaris entre Espanya i França, en tractar-se de la primera vegada que es posa en marxa un tren de mercaderies sense intervenció a la frontera hispano-francesa. L’enllaç traccionat per locomotores Stadler Euro6000 de Captrain es va donar a conèixer el passat 5 d’octubre i en ell participen Maersk, APM Terminals Railways, Synergy (operador intermodal de Hutchison Ports BEST) i Naviland Cargo.

“És una longitud molt significativa, no tenim en el port trens d’aquestes dimensions”
Lluís Salvadó President de l’Autoritat Portuària de Barcelona

En la posada de llarg de l’enllaç ferroviari, el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Lluís Salvadó, ha qualificat de “dia històric per al port” perquè “és un pas cap endavant en la descarbonització” que “redueix fins al 10% les emissions de CO2 equivalent que provoquen les mercaderies des del nostre recinte fins al sud de França”. Segons les xifres facilitades pel president del recinte portuari, els serveis amb Tolosa i Lió impliquen “treure de la carretera al voltant de 800 camions”.

Salvadó ha recordat que la posada en marxa de l’enllaç culmina la superació d’un conjunt d’obstacles operatius i logístics que s’han arrossegat durant anys. El president del port ha reconegut que “aquest tren que avui veiem partir no té encara la longitud que tindrà en les successives sortides”, perquè “estem parlant d’un tren de 750 metres”. Salvadó ha afegit que “és una longitud molt significativa, no tenim en el port trens d’aquestes dimensions i també és rellevant l’enllaç perquè s’aconsegueix traspassar fronteres sense fer canvis de locomotora”. Tot això, ha continuat, es deu “al treball de molta gent, especialment de Captrain”.

“Aquest servei transfronterer és un ‘game changer’ que generarà moltíssim valor”
Guillermo Belcastro Conseller delegat de Hutchison Ports BEST

En termes similars s’ha expressat el director general de Synergy, Pablo García: “Són molts anys els que hem pensat a connectar el port de Barcelona amb França a través del ferrocarril i també han estat moltes les limitacions que ens hem trobat en aquest temps, però avui per fi som aquí per a presentar i celebrar aquesta gran fita”. També des del grup hongkonès, el conseller delegat de Hutchison Ports BEST, ha manifestat que “aquest servei transfronterer és un ‘game changer’ que generarà moltíssim valor, no sols en eficiència operativa, sinó també en eficiència econòmica i mediambiental”.

Per part seva, el director general de APM Terminals Railway Spain, Xavier Moliné, ha explicat que “de moment el tren surt des de BEST, però això no vol dir que mercaderia de APM Terminals Barcelona es pugi al tren”. De fet, es connectarà per camió des de la terminal del grup Maersk amb la de Hutchison Ports per a pujar-se als trens amb el sud de França i, “en el futur, ja es veurà”.

“S’ha de treballar i fer un esforç perquè siguin molts més trens”
Xavier Moliné Director general de APM Terminals Railway Spain

També Xavier Moliné ha incidit durant la seva intervenció en què ara “s’ha de treballar i fer un esforç perquè no ens quedem amb tres trens a Tolosa i un a Lió i siguin molts més trens”. En aquest sentit, ha concretat que l’objectiu és incrementar freqüències, “especialment amb Lió”, perquè “més freqüència és més bon servei i més bon servei acaba suposant més volum”. Referent a això, el director de Vendes i Preus de Naviland Cargo, Philippe Vacelet, ha assenyalat durant l’esdeveniment commemoratiu que “aquest tren també brinda la possibilitat de connectar des de Tolosa amb la nostra xarxa, cosa que significa més de 15 connexions directament amb altres destins a França i amb Europa”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *