La caiguda del transbord torna a llastrar els tràfics del port de Barcelona

El recinte portuari pateix l’impacte negatiu dels contenidors i dels hidrocarburs, tot i que que aconsegueix créixer en altres partides

APM Terminals

EL MERCANTIL Barcelona

19 de septiembre de 2023

El port de Barcelona ha ampliat a l’agost la bretxa negativa dels seus tràfics acumulats. Amb 42,8 milions de tones mogudes, el recinte català se situa el 12,2% per sota de les mateixes dates de 2022, i replica la mateixa dinàmica en el moviment de teus: amb 2,17 milions, la diferència interanual és el 11,3% més baixa. Com el mes de juliol, tornen a ser els descensos pronunciats en les partides de granel líquid i contenidors els que arrosseguen els volums, amb especial protagonisme del transbord en el cas d’aquests últims. Segons assenyala l’Autoritat Portuària de Barcelona, els tràfics actuals “reflecteixen l’actual conjuntura econòmica i comercial mundial, que està generant descensos en molts ports de l’Estat i del continent”.

-22,3% en el transbord

El transbord de contenidors de Barcelona ha caigut el 22,3% respecte al mateix període de 2022

En l’apartat de la càrrega conteneritzada, la captació de transbords fins a agost acumula 866.170 teus, la qual cosa suposa un descens del 22,3% respecte al mateix període de 2022. Les caigudes són menys pronunciades quant a les operacions que tenen Barcelona com a origen o destinació (export-import), que només descendeixen el 3% i l’1%, respectivament, però mouen menys teus que la modalitat de trànsits.En el moviment de contenidors de Barcelona, també la Xina és un dels grans socis comercials i protagonista. Les exportacions canalitzades cap a aquest mercat asiàtic s’han reduït a l’agost i acumulen el 15,4% de descens en el que va d’any. En el cas de les importacions des de la Xina, els tràfics han descendit el 4,2%. Per part seva, segons destaca l’autoritat portuària, el cabotatge amb Espanya creix el 20,8% fins a les 80.421 teus, i també ho fan els tràfics de contenidor amb el Sud-est Asiàtic: Vietnam és ja el sisè soci del port de Barcelona amb un creixement del 31% (28.505 teus), i Indonèsia ha incrementat els seus volums el 15,3% (15.677 teus).

Quant als granels líquids, els descensos els copen els hidrocarburs, partides que cauen de forma generalitzada. Són especialment rellevants les reduccions interanuals de gas natural i de gasolina, que amb dos milions de tones acumulades i 1,7 milions fins a agost, respectivament, redueixen el seu pes el 25,4% i el 27,7%. També els productes petrolífers que no comprenen aquestes dues categories ni tampoc els gasoils o fuel-oil retrocedeixen considerablement: el 63,8%. D’altra banda, i tot i l’augment del 23,7% dels productes químics, la suma de granels líquids que no són hidrocarburs queden en 2,3 milions de tones, una disminució interanual del 2%.

El tràfic d’automòbils segueix en percentatges de creixement superiors al 50%

No obstant això, i mantenint la tònica de mesos anteriors, els granels sòlids continuen mostrant tendència positiva, encara que la bretxa acumulada interanual es redueix respecte a juliol. En concret, aquesta partida ha aconseguit els 3,34 milions de tones, el 12,8% més que en 2022. El ciment i el clínquer (+37,5%) i els cereals i les seves farines (69,9%) lideren els creixements, i només les potasses han reduït el seu pes respecte a l’any passat (-25%). Un altre segment que rema en direcció contrària a la conjuntura general és el dels automòbils nous, que segueix en percentatges de creixement interanual superiors al 50% (+64,4%) i ja arriba a les 531.574 unitats mogudes.

EL PASSATGE TANCA LA TEMPORADA D’ESTIU AMB CREIXEMENT
Les dades de passatgers en el port de Barcelona segueixen amb xifres de creixement substancials respecte a 2022. Després del creixement interanual del 52% registrat al juliol, aquest percentatge s’estreny fins al 40% al tancament del mes d’agost, amb un volum total de 3,54 milions de persones. L’autoritat portuària ha assenyalat que aquests tràfics reflecteixen que el passatge “continua creixent i recuperant-se de la forta caiguda experimentada durant la pandèmia”. En les línies de ferri, destaca el creixement del 29,8% dels tràfics amb Itàlia, i del 49,1% amb el Nord d’Àfrica, que impulsen aquesta modalitat fins als 1,3 milions de passatgers, el 9% més que en 2022. Quant als creuers, els seus 2,24 milions de passatgers suposen un creixement interanual acumulat del 67,3%.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *