La inestabilitat econòmica global deixa empremta als tràfics del port de Barcelona

El tràfic total i el moviment de contenidors descendeixen fins a febrer, però es recuperen els vehicles nous i els granels sòlids

El volum de vehicles nous al port de Barcelona s’ha duplicat el primer bimestre de l’any | Autoritat Portuària de Barcelona

EL MERCANTIL Barcelona

17 de marzo de 2023

El volum de mercaderies del port de Barcelona, fins al febrer, s’ha deteriorat a causa de la inestabilitat econòmica mundial. El moviment total ha retrocedit a l’11,3% respecte als dos primers mesos de l’any anterior, però s’ha mantingut per sobre dels 10 milions de tones. El tràfic de contenidors, que ja havia experimentat cert alentiment a finals del 2022, ha sumat 510.076 teus, fet que suposa una contracció del 8,6% respecte als dos primers mesos de l’exercici 2022. Per la seva banda, el moviment de contenidors plens mostra un descens en les importacions del 2,2%, mentre que les exportacions han fet el mateix, però amb una reculada del 14,8%.

El primer mercat del port, la Xina, ha reduït l’11,8% les importacions i el 9,8% les exportacions. Altres països destacats, com els Estats Units, Turquia, Corea del Sud o l’Índia, també han reduït els seus intercanvis amb Barcelona, mentre que el tràfic amb les Illes Balears s’ha mantingut en xifres positives (+1,3%). Les unitats de transport intermodal (utis) també s’han vist afectades per la inestabilitat i han baixat el 9%.

Tant el moviment de vehicles nous com de granels sòlids s’ha disparat fins al febrer

Durant els mesos de gener i febrer, el moviment de vehicles nous s’ha multiplicat per dos respecte dels dos primers mesos de l’exercici anterior i ha arribat a les 119.898 unitats. Segons ha explicat l’autoritat portuària, aquest comportament té la seva explicació en el creixement del comerç exterior i al cabotatge, que s’ha incrementat el 111,9% i el 60,7%, respectivament. La importació de vehicles elèctrics xinesos ha sigut un pilar del creixement de Barcelona en aquesta tipologia de productes.

Un altre dels segments en alça ha estat el grup dels granels sòlids, que han tancat el febrer amb un increment del 17,8%, un fet que es deu al creixement de la sal comuna i les potases, amb pujades properes al 40%, i a la recuperació del ciment, el clínquer i la fava de soja. Aquests darrers sectors havien experimentat descensos els últims mesos per factors com la guerra d’Ucraïna, segons recorda el recinte català. Per part seva, els granels líquids han retrocedit el 27,3% per la disminució dels fluxos de gasolina i gas natural. D’altra banda, el nombre de passatgers ha crescut amb força, tant en el cas de ferris com de creuers. En el primer cas, s’han incrementat el 25,5%, fins a assolir els 127.321 passatgers. En el cas dels creueristes, s’han triplicat el primer bimestre de l’any, període en què s’han comptabilitzat 172.837 passatgers, “un fet que dóna senyals de desestacionalització”, ha assegurat l’autoritat portuària.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *