Un contradic innovador i sostenible per transformar Tarragona

21 de marzo de 2023

El port de Tarragona, al costat de l’Ajuntament de Vila-seca, ha presentat les línies mestres per a la construcció d’un contradic al sud del recinte, situat al costat de la platja dels Prats. L’acord presenta una sèrie de mesures mediambientals com són la integració de l’estructura en el paisatge natural, la presència d’usos oberts a la ciutadania, l’estabilització definitiva de la platja de la Pineda, el desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) juntament amb la restauració ambiental dels Prats d’Albinyana, la museïtzació de la vil·la romana de Cal·lípolis i la creació d’un centre experiencial i d’interpretació.

L’Autoritat Portuària de Tarragona desenvolupa un contradic amb la mirada posada en la sostenibilitat

UN PROJECTE ORIGINAL I ÚNIC

Tots els projectes sumen una inversió total aproximada de 150 milions d’euros, mentre que la construcció del contradic podria començar el primer semestre del 2024. L’estructura es considera una solució perpendicular a la costa inèdita i innovadora el disseny de la qual ha comptat amb la col·laboració del Instituto de Hidraulica Ambiental de la Universidad de Cantabria. Els canvis que ha patit la platja dels Prats durant els darrers vint anys han estat explicats pel director general d’aquesta institució, Raúl Medina. A principis de la dècada dels 2000 es va prolongar el dic principal d’abric del port, “un fet que va alterar la disposició de la sorra”, segons Medina. Ara, amb el nou projecte, es pretén generar “una platja resilient sense la necessitat de reposicions de sorra”, a més la intenció de la institució és que “encara existeixi l’any 2100”. El director de l’Institut d’Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria ha posat sobre la taula la gran particularitat d’aquesta nova estructura, que pivota sobre un escull “absolutament verd”, on se substituirà l’escollera per terrasses de terra amb arbres, “canviant pedra per naturalesa”.

150 io ample bocana

La nova infraestructura, per la banda del port, comptarà amb molls adossats, i per l’altra oferirà un espai obert, pensat per a l’ús del ciutadà, integrat al paisatge i respectuós amb els hàbitats naturals de l’entorn litoral i marí. També incorporarà un ús social amb espais de pinar i aiguamolls, connectant-se a l’espai protegit de la Xarxa Natura 2000 dels Prats d’Albinyana i a diverses rutes per al passeig, a més d’altres espais d’oci.

“El desenvolupament del projecte és harmònic i eleva el valor ecològic del port i Vila-Seca”
Álvaro Rodríguez Dapena President de Puertos del Estado

Per escenificar l’acord institucional, a l’acte de presentació del Protocol General d’Actuació hi han participat, a més de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta; el conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernàndez; el president de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez Dapena; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

“Projectes com aquest pretenen generar oportunitats per a la ciutadania”
Pere Segura Alcalde de Vila-seca

El conseller de Territori ha destacat que el projecte és “una expressió del model de desenvolupament sostenible que la Generalitat vol impulsar per a la transformació econòmica del país, fent compatible el progrés econòmic amb el respecte pel medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic”. Fernàndez ha afegit que anys enrere no es concebia que el port pogués ser també una protecció per a la platja de la Pineda, però, “ara ho serà”. Segons Álvaro Rodríguez Dapena (Puertos del Estado), el desenvolupament del projecte és “molt harmònic i intenta elevar el valor ecològic del port i Vila-Seca, alhora que s’aprofita l’espai Natura 2000”.

“El contradic compleix les necessitats del recinte portuari, les de Vila-seca i La Pineda”
Saül Garreta President de l’Autoritat Portuària de Tarragona

Per la seva banda, Saül Garreta (Autoritat Portuària de Tarragona) ha remarcat l’equilibri assolit entre les necessitats de desenvolupament del port, les necessitats de Vila-seca i La Pineda i la integració de les activitats logístiques i portuàries amb l’entorn i el paisatge. Precisament, sobre la ZAL, l’alcalde de Vila-seca ha subratllat que “es pretén generar oportunitats per a la ciutadania; cosa que passa per dur a terme projectes com aquest”.

El contradic, d’1,6 km de llarg, tancarà el port per la zona sud, un fet que suposarà també una sèrie d’avantatges per a la seguretat i la protecció de l’entorn natural. D’una banda, millorarà l’operativa dels atracaments del pantalà existent i permetrà tancar completament el port, reduïnt la bocana del port fins a 450 metres d’amplada. Aquesta característica permetrà controlar el perímetre del port més fàcilment en cas de vessaments.

Estabilitzar la platja de La Pineda

La construcció vol implementar una solució per restaurar i estabilitzar aquesta zona del litoral, millorant-ne la resiliència davant el canvi climàtic i evitant el fet d’haver d’aportar sorra en el futur. El contradic també facilitarà l’acumulació de sorra de forma natural als dos extrems de la platja, mentre que dos espigons de nova construcció ajudaran a retenir la sorra a la part central. L’actuació també tindrà en compte i contrarestarà el possible augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic fins al 2100.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *