El Pla de Transició Energètica del Port de Barcelona busca eliminar les emissions portuàries proporcionant connexió elèctrica als vaixells atracats

L’emergència climàtica crida al conjunt de la societat a descarbonitzar la seva activitat i el Port de Barcelona s’erigeix com a agent actiu i necessari en la transició energètica. En la lluita contra l’escalfament global, ha adquirit el compromís de reduir considerablement la seva petjada de carboni i ja ha aconseguit desacoblar el seu creixement econòmic de les emissions: representa el 2% del PIB català, mentre produeix només el 0,7% dels gasos d’efecte hivernacle (GEH) de Catalunya.

Recolzat en el IV Pla Estratègic 2021- 2025, i alineat amb el Pacte Verd Europeu, el Port de Barcelona es marca l’objectiu de disminuir el 50% les seves emissions de GEI de cara al 2030 i aconseguir la neutralitat en carboni abans del 2050. Per avançar en aquest ambiciós pla, ha creat una estratègia transversal, que es basa en tres grans vectors: la mobilitat sostenible, l’economia circular i la transició energètica. En aquest últim, a més del desenvolupament i avituallament de combustibles alternatius, s’hi inclou el projecte Nexigen, la principal actuació de la descarbonització de la seva activitat. El Port de Barcelona destinarà 110 milions d’euros al desenvolupament de la infraestructura necessària per subministrar electricitat des dels seus molls i reduir així les emissions que els vaixells produeixen durant les seves escales, millorant notablement la qualitat de l’aire dels voltants del recinte.

Molls electrificats l’any 2030

L’objectiu de Nexigen és tenir completament electrificats el 2030 tots els punts d’atracada dels creuers, el moll Prat (BEST), les terminals de ferris a la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa, per ampliar aquest desenvolupament a partir d’aquest any als altres molls del port. El Port de Barcelona estima que aquestes actuacions contribuiran a eliminar 66.000 tones anuals de diòxid de carboni (CO2) i 1.264 tones d’òxids de nitrogen (NOx), el 38% de les emissions anuals que produeixen els vaixells durant la seva estada al port i el 25% de les produïdes incloent l’amarrament i maniobres. Aquesta descarbonització suposa el 22% de les emissions anuals conseqüència de l’activitat portuària.

Dotar als vaixells d’electricitat provinent de fonts renovables és una tasca altament complexa i que requereix d’un pla detallat en diferents fases, que es desenvoluparan en paral·lel. Dels 110 milions d’euros pressupostats, 90 milions es destinaran a la instal·lació de sistemes onshore power supply (OPS) per connectar els vaixells a la xarxa elèctrica general una vegada es trobin atracats. Els 20 milions d’euros addicionals són necessaris per desplegar la xarxa que inclou la Subestació Port, la connexió en alta tensió a la Subestació Ronda Litoral de Red Eléctrica i el desplegament de la xarxa de mitja tensió per tot el recinte portuari.

Full de ruta d’electrificació

Accions a curt termini (2020-2024)

  • Licitació i implementació dels projectes pilot a la terminal de contenidors BEST i ferris
  • Sol·licitud d’accés i connexió a la Subestació Ronda Litoral de Red Eléctrica Española
  • Desenvolupament de projectes tècnics d’implantació de la xarxa futura
  • Licitació del projecte i obra de la Subestació Port
  • Primeres connexions OPS en contenidors i ferris

PreviousNext

En primer lloc, es realitzaran dos projectes pilot diferenciats en una de les terminals de ferris (Terminal Ferry Barcelona) i portacontenidors (BEST Hutchison Ports). Actualment en procés d’adjudicació, el Port de Barcelona preveu iniciar la instal·lació d’OPS a la terminal BEST a finals d’enguany, el que permetrà en 12 mesos (desembre del 2023) realitzar la primera connexió d’un portacontenidors a la xarxa elèctrica. Quant al projecte pilot a la Terminal Ferry Barcelona, que iniciarà la seva adjudicació pròximament, es preveu la primera connexió d’una embarcació durant el primer semestre del 2024.

Paral·lelament, el Port de Barcelona tramitarà la petició d’accés i connexió a la Subestació Ronda Litoral de Red Eléctrica, una infraestructura clau en el projecte, de 220kV i situada molt a prop del moll Príncep d’Espanya. Aquesta connexió permetrà el desplegament d’una xarxa de mitja tensió que distribuirà energia elèctrica amb certificació d’origen renovable als diferents molls. En total, es tendiran 240 quilòmetres de cable i es desenvoluparan 20,5 quilòmetres de canalitzacions fins a les terminals, algunes de les quals requeriran de cables submarins. Aquesta xarxa serà sensoritzada, intel·ligent i flexible, per la qual cosa podrà adaptar la potència disponible a la demanda de cada vaixell i incorporar en un futur noves tecnologies.

Imatge que conté persona, home, interior, vestit

Descripció generada automàticament

Damià Calvet

President del Port de Barcelona

“Nexigen permetrà al Port de Barcelona liderar la descarbonització de l’activitat portuària”

El projecte Nexigen és el primer en tot l’Estat que planifica una electrificació integral de molls amb subestació pròpia, i d’aquesta manera aspira a convertir-se en un referent a nivell europeu. “Amb Nexigen, ens preparem per al futur”, manifesta el president Damià Calvet, “permetrà al Port de Barcelona estar en la primera divisió de la descarbonització de l’activitat portuària, marítima i logística”. L’Energy Transition Manager, Ana Arévalo, ressalta que el pla d’electrificació de molls “està en la base del nostre Pla Estratègic, i volem accelerar la seva implementació per a aconseguir els objectius que ens hem marcat”.

LOGÍSTICA · Las inscripciones para la quinta edición de las Jornadas TIC y de Ciberseguridad siguen abiertas hasta el 15 de mayo

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *