El port de Barcelona incrementa la seva xifra de negoci en un context de tràfics recessiu

La fi de les bonificacions pel covid, el passatge i l’augment de la seva superfície en concessió han motivat un creixement dels ingressos

E.M.

ÒSCAR MATEU Barcelona

19 de julio de 2023

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha aconseguit generar més ingressos durant la primera meitat del 2023, malgrat la contracció que viu el moviment de mercaderies. L’entitat catalana ha generat un volum de negoci de 92,2 milions d’euros els primers sis mesos de l’any, 4,2 milions més que el 2022, o el que és el mateix, el 5% de creixement respecte al mateix període del any anterior. La dada contrasta amb el descens en l’apartat dels seus tràfics de mercaderies que, amb 32,5 milions de tones, s’ha quedat el 10,6% per sota del registrat ara fa un any.

92,2 milions d’euros

El volum de negoci de l’autoritat portuària ha superat els 92 milions d’euros fins al juny

Segons ho ha resumit el director general de l’autoritat portuària, José Alberto Carbonell, “el creixement econòmic registrat té diverses raons: una part, que dóna compte d’uns dos milions d’euros, correspon a l’increment de la superfície de concessió del port”, ha assenyalat el directiu del recinte català. La resta, “l’altre 50%, té dos orígens: d’una banda l’increment del passatge, que incrementa la taxa d’utilització vinculada a la taxa del passatge. I després, la retirada completa dels estímuls pel còvid”, ha afegit. Aquests estímuls s’haurien anat eliminant gradualment en els darrers tres anys, i el 2023 només quedaven “els coeficients correctors, una mesura que s’aplicava a les mercaderies i al passatge”. Amb l’eliminació completa, hi ha hagut “un efecte d’increment de les taxes”, ha especificat José Alberto Carbonell. Les dades de passatgers al port de Barcelona s’han disparat el 2023, amb un creixement proper al 70%, i del 104,9% només per al segment dels creuers.

Així mateix, el desenvolupament econòmic també ha derivat en un creixement del 4% pel que fa al resultat d’explotació de l’entitat, segons s’ha limitat a explicar el directiu del port. Tot i això, l’expectativa de l’Autoritat Portuària de Barcelona és de, al tancament de l’exercici, “superar com a mínim amb aquests 4,2 milions d’euros el resultat del 2022”. El resultat d’aquell any va pujar a 181 milions d’ingressos. Segons ha anticipat el director general del port, “no és probable que arribem als 190 milions d’euros” al tancament de l’exercici actual.

EL TRANSBORD LLASTRA ELS TRÀFICS DEL PORT
Tot i això, el president del port, Lluís Salvadó, ha titllat el creixement econòmic interanual de “poc significatiu”, i ha lligat el seu desenvolupament limitat -el 2022 va ser del 18%- a “un període objectiu de decreixement” en els tràfics de mercaderies de les seves terminals. En concret, les xifres mostren un retrocés de doble dígit en el moviment total, que es replica sobretot en la càrrega conteneritzada i als líquids a granel, un apartat, aquest últim, que va experimentar creixements elevats el 2022. Amb tot, des de l’autoritat portuària s’ha volgut posar en context el decreixement -“fruit de la conjuntura del comerç internacional general” i que es dóna de la mateixa manera a la majoria de recintes estatals i internacionals, ha ressenyat Lluís Salvadó-, i ha atribuït un pes important al paper que hi tenen els transbords. Sense aquesta dada, el trànsit de hinterland del port de Barcelona, que només recull les importacions i exportacions, només baixa el 0,8% en la comparativa interanual.

Una de les contraccions principals correspon a la càrrega en contenidor, que disminueix el 10,9%. En aquest sentit, l’autoritat portuària ha citat tres esdeveniments internacionals que impacten aquests tràfics: la fi de la pesta porcina a la Xina, que ha reduït les importacions de carn de porc, i també el tancament de fronteres d’Algèria i la baixada d’exportacions d’alfals espanyol amb motiu de la sequera. Així mateix, José Alberto Carbonell ha apuntat als tràfics entre Àsia i els Estats Units, que han registrat un descens del 30%, un reflex de la conjuntura econòmica en què també es troba el port de Barcelona.

“És impossible fer pronòstics més enllà de la setmana següent”
Lluís Salvadó President de l’Autoritat Portuària de Barcelona

“És impossible fer pronòstics més enllà de la setmana següent”, ha manifestat Lluís Salvadó en referència a la resta de l’exercici, sobre el qual, si més no, ha afegit que no es tenen expectatives d’acabar-lo amb creixement. En tot cas, el president de la instal·lació ha recordat que “comencem amb una caiguda en la xifra de contenidors molt important, però veiem que les corbes ens indiquen que aquesta caiguda es va matisant a mesura que avança l’any”.

Pel que fa a la resta de tràfics, l’altre segment amb descensos pronunciats, del 15,8%, és el dels líquids a granel. “El mal comportament passa sobretot amb els trànsits, diferenciats de l’import i l’export”, ha assenyalat José Alberto Carbonell, ja que les importacions, per exemple, només han baixat l’1%. A més, les exportacions “s’han disparat per les exportacions de GNL que entra a Barcelona i s’exporta a Itàlia. Hi ha hagut un increment de 200.000 tones, la qual cosa genera un creixement del 400% dels trànsits amb el port de la Spezia (Itàlia), que s’estan consolidant”, ha afegit.

+70%

Els automòbils han crescut el 70% respecte de la primera meitat del 2022, i han sumat 411.000 unitats

D’altra banda, el segment que més es destaca sobre la tònica general del port és el dels automòbils, que amb 411.000 unitats ha superat per prop del 70% els tràfics del 2022. Pel que fa a les importacions d’aquests vehicles, que es corresponen a 128.802 unitats, “més de la meitat són cotxes elèctrics xinesos que han instal·lat aquí les empreses, encara que també hi ha un alt volum de transbords“, ha concretat l’autoritat portuària. El director general del recinte també ha matisat que en aquestes xifres no figuren les partides de cotxes que arriben en contenidor per la manca de capacitat de car carriers a la flota mundial, i que també serien nombrosos.

PRINCIPAL CONNEXIÓ EUROPEA AMB COREA DEL SUD
El port de Barcelona també ha aprofitat per fer balanç de les seves missions comercials, que en el cas de Corea del Sud (2020), ja estarien donant resultats. Concretament, Lluís Salvadó ha posat en valor que el port de Barcelona és actualment “el recinte europeu més ben connectat amb Corea, i amb el seu port de Busan”. Des del mes de maig hi ha cinc línies marítimes de connexió amb la instal·lació asiàtica, i properament s’hi afegirà una sisena, ha afegit el president del port. Així mateix, i malgrat el context recessiu, els tràfics entre Barcelona i Corea del Sud han crescut el 43,5% durant els primers sis mesos de 2023.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *