Renfe Mercancías reprèn un tren de cereals des del port de Tarragona per a Casa Tarradellas

El servei es va recuperar el passat 16 de maig amb dues freqüències setmanals fins a Vic, carregades de blat i cereals d’alimentació animal

Autoritat Portuària de Tarragona

ÒSCAR MATEU Barcelona

25 de mayo de 2023

L’operador ferroviari Renfe Mercancías ha restablert un servei per unir amb tren el port de Tarragona i Vic (Barcelona). Des de l’empresa de tracció confirmen que es tracta d’una relació comercial que ja existia, “però que es va suspendre fa més d’un any”. Des del passat 16 de maig s’ha reactivat amb dos trens setmanals. La connexió està dedicada al tràfic de cereals, concretament de blat per a l’empresa Panificadora Alimentaria, i “de cereal per a l’alimentació animal” amb destí al fabricant de pinso Esporc, les dues del grup de Casa Tarradellas. Des del segment de Multiproducte de Renfe Mercancías han manifestat que “suposa el pas al ferrocarril d’un tràfic que descongestiona la carretera”, la qual cosa contribueix a “la descarbonització a Catalunya”.

Els cereals amb destinació a Vic es carreguen des de les terminals a Tarragona d’Ership i Bergé

Així mateix, fonts de l’entorn del port de Tarragona confirmen que la principal terminal d’arribada del producte al recinte català és la que opera Ership, especialitzada en aquest tipus de càrrega, encara que també s’apunta a Bergé Marítima. Per la seva banda, fonts de la primera d’aquestes dues terminals associen la represa del servei “a l’augment d’arribades d’agroalimentaris, derivades de les males collites a Espanya i dels preus a França” i preveuen “moltes més encara per la collita en rècord negatiu” d’aquest exercici, encara que condicionen el creixement del servei “a més clients que tinguin baixador de tren”.

Pel que fa a les fonts properes al port de Tarragona, també assenyalen “la sequera i la guerra d’Ucraïna”. De fet, la recuperació del servei s’emmarca en un període d’impuls de la importació espanyola de cereals que es fa patent des de fa mesos. L’any passat l’arribada d’aquests productes va ser un dels propulsors de la recuperació dels tràfics portuaris després de la pandèmia, però la invasió russa d’Ucraïna, un dels principals subministradors d’Espanya, va tenir els seus efectes sobre aquest tràfic d’importació.

Segons dades del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, les importacions marítimes globals de cereals a Espanya van caure des dels 1,37 milions de tones rebudes el febrer de 2022 a les 787.725 que van arribar al març, després de l’esclat del conflicte. Van tornar a créixer, coincidit amb l’acord internacional de juliol de 2022 per crear un corredor des d’Ucraïna, fins a apropar-se als dos milions de tones, i així s’han mantingut mes rere mes fins les últimes dades, de març.

+200%

El port de Tarragona va incrementar els seus tràfics de cereals prop del 200% al març d’aquest any

En el cas del port de Tarragona, un dels epicentres d’aquests tràfics al país, s’hi emmiralla la mateixa tendència. El recinte, que té a Ucraïna com a principal país d’origen i destí de sòlids a dojo, va deixar de rebre embarcacions procedents d’aquest país entre març i juliol de l’any passat. Segons les dades de l’Autoritat Portuària de Tarragona, al març d’aquest exercici només es van moure 230.138 tones de cereals, farina i pinso, mentre que durant el mes anterior van ser 545.090. En canvi, el port ha registrat resultats de rècord en aquests productes un any després, amb creixements propers al 200% que, en una mesura menor, es mantenen a les seves últimes xifres, del mes d’abril.

Així mateix, l’Autoritat Portuària de Tarragona també busca donar un impuls a les operatives ferroportuàries en els últims temps. En aquest sentit, fonts del recinte català informaven al febrer que els seus tràfics agroalimentaris per aquesta modalitat de transport “van arribar a màxims històrics en nombre de trens” el 2022, quan en van ser 429, i també “en volums transportats”, amb 333.000 tones mogudes aquell mateix any. En aquest sentit, la quota de ferrocarril per a aquests tràfics va arribar al 6%, però el port estima “continuar creixent per arribar a una quota del 15% en un temps molt curt”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *