Els tràfics del port de Barcelona revelen una millora en contenidors i automòbils

Els contenidors, gràcies als plens d’importació i el transbord, i els vehicles, mostren una tendència alcista en els últims mesos

Autoritat Portuària de Barcelona

EL MERCANTIL Barcelona

17 de noviembre de 2022

El moviment de mercaderies del port de Barcelona fins a octubre corrobora una millora en el tràfic de contenidors i d’automòbils. Es tracta de dos segments amb tendència alcista, que contrasten amb una desacceleració del creixement dels líquids a granel, que han vist decréixer des de l’estiu i de manera progressiva la corba de creixement accelerat de la primera meitat de l’any.

El volum de contenidors al recinte català s’ha enfilat fins als tres milions de teus en l’acumulat dels deu primers mesos, el 2,4% més que en el mateix període de l’exercici anterior. En el seu cas, s’ha produït un increment percentual respecte al creixement acumulat fins a setembre. Aquesta millora és producte de l’augment dels contenidors plens d’importació i el transbord, ja que la resta de segments han experimentat contraccions.

3 milions de teus

El moviment de contenidors s’ha enfilat fins als tres milions de teus

Pel que fa als automòbils, el creixement interanual ja se situa en el 7,2%, més de sis punts per sobre de l’acumulat fins a setembre, i s’allunya de les xifres negatives que havia registrat durant la primera meitat de l’exercici. En total, “entre gener i octubre han passat fins a 441.456 automòbils nous” pel port de Barcelona, han especificat fonts del recinte.

Tanmateix, la desacceleració de l’economia ha motivat un creixement més moderat en el moviment de mercaderies del port de Barcelona després de l’estiu. Si fins al passat mes de juliol el recinte presentava un creixement de l’11% respecte a l’acumulat de 2021, aquella xifra s’ha vist retallada mes rere mes, fins a arribar al 8,1% de creixement que trasllueixen les dades d’octubre. Els nombres es mantenen per sobre dels de l’any anterior, amb un volum total de 59,5 milions de tones mogudes respecte als 55 milions registrats durant el mateix període de 2021, però els percentatges d’increment comencen a marcar una corba descendent motivada especialment pel comportament de la càrrega a granel.

S’ha registrat un alentiment en el creixement dels líquids a granel en els últims mesos

En els últims mesos, s’ha registrat un alentiment en el creixement dels volums de líquid a granel, una mercaderia que, empesa per l’augment de tràfics d’hidrocarburs derivat de la crisi energètica que deixa la guerra de Rússia a Ucraïna, ha constituït el principal impuls del recinte en aquest exercici. Després d’octubre, els líquids a granel encara exhibeixen el millor creixement interanual (+23,6%), però això els situa nou punts per sota del creixement fins al mes anterior. Així, els hidrocarburs mantenen també l’alt creixement (+30,5%), però perden set punts respecte a setembre. En aquest apartat, destaca el menor augment dels volums de gas natural, que creixen el 39% respecte a 2021, però se situen 17 punts per sota del creixement fins al mes anterior. La gasolina, això no obstant, continua constituint el principal impulsor dels líquids a granel al port de Barcelona, amb un increment del 110% respecte a l’acumulat interanual.

Per la seva banda, els líquids a granel mantenen el declivi de mesos anteriors i ja se situen en un decreixement del 4,3% respecte a 2021, un factor motivat, segons l’autoritat portuària, “pels retrocessos en la fava de soja, el ciment i el clínker”. Aquests retrocessos es xifren, concretament, en el 12,1% en el cas de la fava de soja, i del 26,3% en el cas del ciment i el clínker.

El tràfic ferroportuari de contenidors recupera dos punts, i creix en automòbils i mercaderia a granel

Pel que fa al moviment d’unitats intermodals (utis), s’ha situat en les 357.411 unitats, el 7,9% més que l’any 2021. El tràfic ferroviari de contenidors, per la seva banda, segueix per sota de les xifres interanuals en apropar-se al 13% de decreixement, però recupera més de dos punts respecte a l’acumulat fins a setembre. Continuen augmentant els vehicles moguts en aquesta modalitat, que creixen el 13,4% respecte a 2021, i també les mercaderies a granel, que ho fan un 24%.

RECUPERACIÓ DEL PASSATGE
Les xifres de passatgers al port de Barcelona continuen deixant molt enrere les de 2021, quan els confinaments dificultaven encara la mobilitat de persones. En l’acumulat a octubre, el nombre de creueristes que han passat pel recinte ja supera els dos milions, 1,6 milions més que en el mateix període de l’any anterior. Pel que fa a la xifra de passatge de línia regular, s’apropa als 1,5 milions, el 67,4% més alta que en els deu primers mesos de 2021.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *