BEST fia la seva estratègia per a la dècada vinent a conjugar més activitat amb ser més sostenibles

La redacció del projecte bàsic dels nous accessos al port, claus per al futur de BEST, es completaran abans de finalitzar l’any

Fotografia de família de l’acte de commemoració del desè aniversari de la terminal BEST | Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

EL MERCANTIL Barcelona

9 de septiembre de 2022

La terminal semiautomatitzada de contenidors del grup asiàtic Hutchison Ports a Barcelona (BEST) s’està preparant per a escometre i rebre noves inversions. Durant l’acte de celebració de la seva primera dècada, tant el seu equip directiu com els representants institucionals han recordat l’estratègia de la instal·lació per als pròxims deu anys d’augmentar activitat al mateix temps que es millora la sostenibilitat de les seves operacions.

De fet, les obres d’ampliació de la terminal situada en el moll Prat del port de Barcelona van començar el mes de maig passat, unes actuacions que li permetran afegir una capacitat de 700.000 teus, una quarta part del volum actual que pot operar. L’objectiu és que, en 2024, entrin en funcionament els primers quatre nous blocs de contenidors del total de set previstos en aquest procés d’ampliació, que compta amb una inversió de 60 milions d’euros per part de Hutchison Ports. D’aquesta xifra, 31 milions aniran destinats a l’augment de la capacitat de 27 a 34 blocs de contenidors i els altres 29 milions corresponen a la renovació de grues i maquinària de la terminal semiautomatitzada.

“El ferrocarril és una pedra angular del nostre pla de negoci per als pròxims anys”
Guillermo Belcastro Conseller delegat de Hutchison Ports BEST

D’altra banda, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha comunicat que la redacció del projecte bàsic dels nous accessos viaris i ferroviaris al port català finalitzi abans que acabi l’actual exercici, mig any després de l’estimat en les últimes previsions. En el transcurs de l’esdeveniment commemoratiu organitzat per BEST, la ministra ha explicat que, malgrat que s’ha produït un nou retard, “els treballs continuen periòdica i incansablement” i “els fruits comencen a arribar i la previsió és que abans de final d’any el projecte bàsic estarà acabat”. Els nous accessos al port de Barcelona pel sud suposaran una inversió aproximada de 600 milions d’euros, xifra similar a la que Hutchison Ports ha invertit en el desenvolupament de la seva terminal a Barcelona.

“La redacció del projecte bàsic dels nous accessos estarà acabada abans de final d’any”
Raquel Sánchez Ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

Dins de l’estratègia de la terminal de contenidors per millorar la sostenibilitat al mateix temps que guanya volums, el transport ferroviari constitueix un dels eixos estratègics prioritaris. Per això, BEST considera que els nous accessos, units a les seves actuacions a través de la seva filial Synergy per a incrementar serveis ferroviaris que connectin amb el hinterland de la seva terminal a Barcelona, permetran superar els 250.000 teus registrats l’any passat. El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, ha subratllat el protagonisme que té avui dia aquesta terminal en el moviment marítim de contenidors del recinte, però també en el ferroviari. Es tracta de “la major terminal ferroviària de tot el sistema a Espanya” i el seu volum de trànsit pràcticament duplica a la segona, ha corroborat el president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez Dapena.

El ferrocarril és “una pedra angular del nostre pla de negoci” per als pròxims anys, ha reconegut el conseller delegat de Hutchison Ports BEST, Guillermo Belcastro. El màxim responsable de la terminal, que es va estrenar fa deu anys com una de les primeres semiautomatitzades del sud d’Europa i que destaca avui dia per les seves ràtios de productivitat operativa, també ha citat l’electrificació dels seus molls com un altre dels grans desafiaments per a millorar la sostenibilitat de les seves activitats.

“El compromís mediambiental de BEST està perfectament alineat amb la transformació verda”
Pere Aragonès President de la Generalitat de Catalunya

De fet, totes les autoritats presents en l’acte de commemoració de la primera dècada de la terminal de Hutchison Ports a Barcelona han subratllat el compromís de la companyia amb el territori i amb la sostenibilitat. Referent a això, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha assenyalat que “el compromís mediambiental de BEST està perfectament alineat amb la transformació verda” que promou el seu Executiu. També la ministra de Transports ha afirmat que la trajectòria de la terminal és una prova que “el creixement no és incompatible amb ser més sostenibles”. Per part seva, l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha fet èmfasi en el compromís de BEST per la sostenibilitat del primer dia, així com el suport que brinda com a “bon veí” amb el municipi que acull les seves instal·lacions.

“Estem orgullosos de BEST com a referent en sostenibilitat i en col·laboració público-privada”
Damià Calvet President de l’Autoritat Portuària de Barcelona

En el cas del president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, s’ha expressat amb aquestes paraules: “Estem orgullosos de BEST com a referent que és en sostenibilitat i en col·laboració público-privada”. Precisament, la sintonia público-privada ha estat un dels aspectes, al costat de l’eficiència i la productivitat de la terminal, més repetit en les intervencions institucionals del desè aniversari de la instal·lació. En aquest sentit, el president de Puertos del Estado ha afirmat que BEST “és un cas d’èxit” en múltiples sentits, també en el “model de col·laboració público-privada”, que ha qualificat “d’exemplar”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *