El nou cicle de creixement del port de Barcelona posa fi al cop pandèmic

La recuperació del tràfic i el seu consegüent impacte en el compte de resultats dibuixen un escenari marcat per més inversionsJAVIER DE LA SOTILLA Barcelona16 de febrero de 2022

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha aconseguit deixar enrere la major part de l’impacte de la pandèmia, tant en el tràfic de mercaderies com en el seu compte de resultats. Fruit d’aquest canvi de paradigma i de recuperació accelerada, l’entitat reforçarà aquest exercici el seu cicle d’inversions, amb una xifra superior als 81 milions d’euros, per donar suport al desenvolupament de l’economia i desacoblar-lo de la generació d’emissions.

“El creixement de la liquiditat ens permetrà afrontar amb solidesa el cicle inversor”
Damià Calvet President de l’Autoritat Portuària de Barcelona

El creixement dels tràfics (+11,8%) és superior al de la xifra de negoci (+9%), “perquè aquesta inclou el paquet d’ajudes econòmiques que el port té en marxa”, ha explicat el president de l’autoritat portuària, Damià Calvet. Es refereix al Pla de Recuperació iniciat el 2020 per mitigar els efectes de la caiguda d’activitat provocada per la pandèmia en el teixit empresarial. Aquesta política de correccions de taxes, bonificacions i ajornaments, va permetre el 2021 un estalvi proper als 11 milions d’euros a les empreses que operen en el recinte i que, per tant, ha deixat d’ingressar l’autoritat portuària.

Els comptes econòmics de 2021 s’han tancat amb un import net de la xifra de negoci de 151 milions d’euros, el 9% més respecte a l’exercici anterior, si bé encara per sota de la prepandèmica. Els beneficis de l’autoritat portuària s’han situat en els 38 milions d’euros, duplicant la dada de 2020 i a sis milions de la dada de 2019.

D’altra banda, el cash flow operatiu ha ascendit a 83 milions d’euros (17 milions més que al 2021), la qual cosa permetrà al port “afrontar amb solidesa el cicle inversor”, ha manifestat Damià Calvet. Entre les principals actuacions previstes per a 2022, destaquen actuacions relacionades amb el desenvolupament del node o hub ferroportuari a la vessant sud del port, el llançament del Pla d’Innovació i el Pla d’Electrificació de Molls. Aquest últim projecte compta amb un projecte pilot de subministrament elèctric als vaixells de mercaderies de la terminal Hutchison Ports BEST, xifrat en 5,8 milions d’euros, que se suma al previst per a ferries a la dàrsena de Sant Bertran.https://e.infogram.com/_/bs9Ij2DMAY22Mbb5dmZS?parent_url=https%3A%2F%2Felmercantil.com%2F2022%2F02%2F16%2Fel-nou-cicle-de-creixement-del-port-de-barcelona-posa-fi-al-cop-pandemic%2F&src=embed#async_embed

Pel que fa estrictament al moviment de mercaderies, el port de Barcelona ha aconseguit millorar el 2021 les xifres dels principals segments, exceptuant els líquids a granel, que han sofert per la crisi energètica i la caiguda de les importacions de gas natural liquat (GNL). El recinte va registrar un volum total de 66,4 milions de tones, una xifra que consolida la seva senda de creixement i es queda tan sols l’1,5% per sota de les xifres aconseguides el 2019, les millors de la seva història.https://e.infogram.com/_/HHS5uLvIcchJzBpsI54U?parent_url=https%3A%2F%2Felmercantil.com%2F2022%2F02%2F16%2Fel-nou-cicle-de-creixement-del-port-de-barcelona-posa-fi-al-cop-pandemic%2F&src=embed#async_embed

Rècord històric de contenidors

El recinte portuari català va batre l’any passat la seva millor marca històrica, amb un moviment de 3,5 milions de teus, el 6,2% més respecte al tràfic prepandèmic. “El rècord aconseguit en el tràfic total de contenidors”, ha destacat el director general del recinte, José Alberto Carbonell, “es repeteix tant en els d’exportació com en els d’importació”, que han augmentat el 10% i el 5%, respectivament, en comparació amb la xifra prepandèmica. Aquesta evolució “s’ha vist de manera molt intensa” a partir de l’últim quatrimestre de l’any, perquè “fins llavors anàvem igual que al 2019”, ha concretat Carbonell.PreviousNext

D’altra banda, l’autoritat portuària celebra els progressos en descarbonització de les activitats portuàries, un dels eixos centrals del seu IV Pla Estratègic 2021-2025. En aquest sentit, Damià Calvet assegura que «el port està desacoblant activitat econòmica i emissions: generem més riquesa que CO2», perquè la seva aportació al PIB català és del 2%, mentre que emet el 0,71% de les emissions. Entre les estratègies seguides per reduir l’impacte climàtic del port, es troba l’augment de la quota modal del ferrocarril, que va aconseguir l’any passat el seu pic màxim per segon exercici consecutiu. El transport ferroviari ha sumat una quota del 15,5%, evitant el transport per carretera d’uns 200.000 camions i contribuint a l’estalvi de 46.315 tones de CO2, segons estimacions de l’autoritat portuària.

EL MERCAT ASIÀTIC ACCELERA EL SEU CREIXEMENT
El creixent pes d’Àsia en les importacions del port de Barcelona ha estat la tònica habitual en l’última dècada, i representen ja el 76% del total de teus importats. Però el recinte està notant, a més, un gran increment en les exportacions cap a aquest mercat, que representen ja el 48%. Gran part d’aquest creixement s’atribueix a la Xina, país cap al que l’exportació des de port de Barcelona ha augmentat el 42% respecte a l’any passat. Cap als Estats Units, el segon mercat per a l’exportació del recinte portuari, els tràfics han augmentat el 25%.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *