El tràfic entre Barcelona i les Balears creix a doble dígit i supera les xifres prepandèmia

El transport d’unitats de transport intermodal va augmentar el 17,3% el 2022 respecte a l’exercici anterior, fins a sumar 248.869 utis

Autoritat Portuària de Barcelona

EL MERCANTIL Barcelona

24 de febrero de 2023

El port de Barcelona reforça la seva posició com a pedra angular per a l’abastament de les Balears. Durant l’any 2022, el tr+afic entre les illes i el recinte portuari català va superar les dades prepandèmiques amb creixements a doble dígit en el trànsit d’unitats de transport intermodal (utis). Segons les dades facilitades pel port català, els moviments de camions i remolcs amb mercaderies entre Barcelona i els ports de Mallorca, Menorca i Eivissa van sumar 248.869 utis el 2022, el 17,3% més que l’exercici anterior. Si es compara amb dades prepandèmiques, el creixement és de l’1%.

Per categories, hi juga un paper destacat el tràfic de mercaderies perilloses. Amb l’intenció de donar servei específic, Trasmed fleta a dia d’avui un vaixell dedicat exclusivament a aquesta classe de productes i disposa de dos serveis setmanals. En total, durant el 2022 es van carregar al port de català 200.000 tones de mercaderies perilloses, com són el butà i el propà o l’hipoclorit de sodi, amb l’objectiu d’abastir les Illes Balears.

Es van carregar al port de català 200.000 tones de mercaderies perilloses cap a Balears el 2022

Respecte al moviment de passatgers, superades les restriccions generades pel Covid-19, aquesta categoria va recuperar-se durant el 2021, un fet que va tenir continuïtat el 2022, quan es van assolir els 1,1 milions de passatgers, un fet que suposa incrementar el 42,5% els de l’exercici anterior. Si es comparen aquestes dades amb xifres prepandèmiques, el moviment de passatgers va créixer el 34,3%. Aquest és un increment encara més rellevant si es té en compte que les Balears van rebre el mateix nombre de turistes entre el 2019 i el 2022.

TRES NAVILERES CAPITANEGEN ELS FLUXOS ENTRE BARCELONA I BALEARS
Actualment hi ha tres companyies connectant de forma regular Barcelona amb els ports de Mallorca, Menorca i Eivissa: Baleària, Trasmed (Grimaldi), i la naviliera Grandi Navi Veloci (GNV), que va començar les seves operacions al juliol de 2021. Baleària, amb un total de 1.097 escales (+13,2%), i GNV, amb 644 escales (+232%), van augmentar aquest número el 2022, mentre que Trasmed, amb 826, les va reduir el 7,2%. Si es comparen les xifres de l’any passat amb les escales realitzades el 2019, l’any anterior a l’esclat de la pandèmia, es presenta un patró similar. En el cas de Baleària, les escales es van incrementar el 8,4%, mentre que les Trasmed van experimentar una reculada del 31,2%.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *