L’augment de tràfics impulsa la xifra de negoci del port de Barcelona fins a mitjans d’any

Les importacions registren un creixement històric de l’11% i el tràfic de contenidors ascendeix el 7% en la primera meitat de l’any

Damià Calvet i José Alberto Carbonell durant la presentació dels resultats semestrals de l’autoritat portuària | P.B. / Autoritat Portuària de Barcelona

PAULA BLANCO Barcelona

22 de julio de 2022

Totes les grans partides de mercaderies en el port de Barcelona, a excepció dels vehicles, han experimentat increments en el seu volum durant el primer semestre de 2022. Aquesta recuperació d’activitat s’ha vist reflectida en la xifra de negoci de l’Autoritat Portuària de Barcelona durant la primera meitat de l’any, període en el qual ha registrat un increment del 18% en comparació amb el mateix període de l’exercici anterior. El volum de negoci s’ha aproximat als 82 milions d’euros en els primers sis mesos de 2022. D’altra banda, segons ha afirmat el director general del port de Barcelona, José Alberto Carbonell, els resultats d’explotació han experimentat un increment del 83%.

Quant al resultat de l’exercici, ha crescut el 84% en relació al primer semestre del 2020. “Les xifres són molt semblants a les magnituds de l’any 2019”, assegura el director general del port. Els seus resultats financers del primer semestre de l’any s’han vist beneficiats pel creixement exponencial que registren aproximadament tots els seus tràfics, que en molts casos superen les xifres de 2019. Per exemple, el moviment total del port de Barcelona fins al juny ha ascendit a 36,3 milions de tones, l’11% més que l’any passat i el 6% més que el 2019. “És un tràfic històric”, ha subratllat el president del port, Damià Calvet. “És una bona notícia que indica que les empreses del nostre hinterland treballen bé per recuperar els nivells prepandèmics”, ha insistit.

“Les empreses del nostre hinterland treballen bé per recuperar els nivells prepandèmics”
Damià Calvet President del port de Barcelona

Una altra xifra que ha trencat rècords ha estat el moviment de contenidors, que ha aconseguit els 1,8 milions de teus i ha superat en 0,7% l’any passat. Del total de contenidors, s’ha registrat un augment significatiu dels plens i també un increment dels buits. Així mateix, el tràfic Ro-Ro ha experimentat un moviment de 215.000 utis, que es tradueixen en un creixement del 12,5%. Els vehicles es mantenen com la nota discordant, amb una contracció de l’11% en la primera meitat de l’any, si bé, “la tendència és de millora”, segons afirma Damià Calvet. De fet, les importacions i el tràfic de vehicle acumulat ja és positiu, encara que no passa el mateix amb les exportacions. Això es deu a “els nous tràfics de vehicles elèctrics fabricats a la Xina i els Estats Units”, com els pertanyents a Tesla, i a la finalització de l’ERTO de Seat per la normalització de la cadena de subministraments respecte als components dels vehicles. “Sembla que es consolida la recuperació”, ha assegurat José Alberto Carbonell.

IMPORTACIONS I LÍQUIDS A GRANEL, A DOS DÍGITS
Els granels, i principalment els líquids per la conjuntura internacional, certifiquen el creixement dels seus tràfics fins a mitjans d’any. Respecte als sòlids, han crescut el 3,2% respecte a l’exercici anterior, fins a sumar un volum de 2,34 milions de tones. Aquest increment se sustenta pel creixement de les exportacions de potasses de les mines de Súria (138%), així com dels cereals i les farines (65,9%). Els líquids a granel han crescut el 42,8% respecte al mateix període del 2021, que es tradueix en un total de 7,9 milions de tones. En concret, es deu a l’evolució que mantenen les importacions de GNL (+83%) i als tràfics de gasolina (+178%) i dels biocombustibles (94%). “Les entrades per via marítima continuen a l’alça”, ha destacat Damià Calvet, al·ludint al fet que el 72% del GNL arriba per aquesta via.

Les importacions totals han experimentat un increment “històric”, segons ha qualificat l’autoritat portuària, de l’11%, amb productes i destins molt diversificats. No obstant això, les exportacions ha sofert una disminució del 6%. Segons els directius del port català, la el deteriorament respon a dues raons: a la reducció de les mercaderies enviades a la Xina, especialment del reefer, i al descens de l’exportació d’alfals, un tràfic que “es podrà recuperar”, segons ha apuntat el director general del port. Al mateix temps, les exportacions als Estats Units “són notables, fruit de la seva situació econòmica dels últims mesos” i les mercaderies transportades a Turquia han crescut el 14%. També el trànsit ha augmentat el 7% respecte a l’any passat, un valor “que ajuda a augmentar la connectivitat de les nostres empreses”.

La recuperació s’està reflectint també en el tràfic de passatgers, un dels més afectats per la pandèmia. En aquest sentit, un total d’1,2 milions de persones han passat pel port de Barcelona (+393,4% respecte al mateix període de l’any anterior), però encara el 45% per sota de xifres prepandèmia. Els creuers i els ferris se situen el 36% per sota de les xifres registrades el 2019, encara que la revitalització del turisme i de l’economia estan impulsant de manera progressiva el seu creixement. En concret, els passatgers de ferris han aconseguit la xifra de 520.000 en la primera meitat de l’any (+118,2%), mentre que els creueristes ascendeixen a 670.000.

TRÀFICS FERROPORTUARIS IRREGULARS
L’evolució del tràfic ferroportuari del port de Barcelona presenta variables segons la mercaderia. En l’acumulat fins a juny de 2022, s’han mogut per tren un total de 23.482 teus, el 16,8% menys. Els automòbils també han registrat un descens del 4% en l’acumulat fins al sisè mes de l’any amb un total de 20.358 unitats, de les quals 2.449 han estat carregades i 17.909 són de descàrrega. No obstant això, els sòlids i líquids a granel es mantenen en positiu. Fins al juny, s’han transportat 69.168 tones de líquids i sòlids per ferrocarril, la qual cosa suposa un creixement del 43,8% en comparació amb el mateix període del 2021. En total, les circulacions ferroviàries han descendit el 0,9% respecte al mateix semestre de l’any anterior.

UN PRIMER SEMESTRE MARCAT PELS PROJECTES DE SOSTENIBILITAT
Damià Calvet ha destacat el treball del port de Barcelona “per desenvolupar projectes que són exemple del nostre compromís amb tots els ciutadans”. En relació a la sostenibilitat ambiental, el president de la institució ha recordat l’inici de tràmits per a connectar-se a la Subestació Litoral, una part del projecte Nexigen enfocat a l’electrificació de molls; la publicació de la licitació dirigida a les obres de la segona fase dels nous accessos ferroviaris, xifrada en 31 milions d’euros; o la posada en marxa de set illes climàtiques en el Port Vell, així com l’inici dels tràmits per gestionar el node logístic de Barcelona juntament amb Adif a través de la societat Train Port Barcelona. A més, el port de Barcelona ha apostat per la sostenibilitat social amb iniciatives com l’inici d’activitat del Hub Logístic d’Ucraïna, que ha gestionat fins a finals de juny un total de 462.518 quilos d’ajuda humanitària.

A aquest projecte se sumen uns altres, com l’adjudicació de les obres de la nova Llotja de Pescadors a FCC Construcció per un total de 9,6 milions d’euros o l’inici de la licitació de la rehabilitació dels embulls del Moll Oriental per 7,2 milions d’euros i una durada de les obres de 17 mesos. Des de l’autoritat portuària també han destacat la posada en marxa de la plataforma logística amb Busan a la ZAL Port, amb FM Logistics i Taewoong Logistics com a primers inquilins, el Pla d’Innovació per a l’economia blava i la celebració en 2024 de la Copa Amèrica.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *