Els ports de Barcelona i Tarragona canalitzaran ajuda humanitària per a Ucraïna

Tots dos han habilitat una nau logística per a l’emmagatzematge que gestiona el Banc d’Aliments i Open Arms realitza el transport

P.B./Autoritat Portuària de Tarragona

PAULA BLANCO Barcelona

11 de marzo de 2022

Els recintes portuaris de Barcelona i Tarragona han habilitat un espai logístic cadascun per canalitzar ajuda humanitària a Ucraïna. Es tracta d’una iniciativa organitzada pel consolat ucraïnès a Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, organitzacions socials, entitats i ajuntaments. El hub logístic de 1.800 metres quadrats situat a la ZAL Port de Barcelona serà el magatzem central des d’on partiran els combois amb el material recollit cap a zones limítrofes amb Ucraïna. Banc d’Aliments és l’encarregat de gestionar la càrrega i descàrrega de productes, mentre que Open Arms aportarà la seva pròpia flota de camions per realitzar el transport. Aquesta mateixa tarda partiran dos tràilers amb 200 palets fins a punts triats pel consolat ucraïnès en coordinació amb el Govern d’Ucraïna.

El dispositiu per canalitzar ajuda humanitària l’ha organitzat pel consolat ucraïnès “perquè s’han trobat desbordats en les seves oficines i en les parròquies”, ha explicat el president del port de Barcelona, Damià Calvet, ja que “de manera espontània molta gent a través d’institucions i ajuntaments volien fer aquestes donacions”. “Ara tota ajuda compta i el poble ucraïnès està molt agraït de totes les aportacions i l’ajuda que rep”, ha declarat durant la presentació del magatzem logístic a Barcelona el cònsol general d’Ucraïna a la capital catalana, Artem Vorobyov.

“Aquest hub logístic estarà a la disposició del poble ucraïnès mentre sigui necessari”
Damià Calvet President de l’Autoritat Portuària de Barcelona

D’aquesta manera, qualsevol tipus de recollida de productes que es realitzi a Catalunya podrà emmagatzemar la mercaderia en aquesta nau. Un exemple és Tarragona, on el port en col·laboració amb la Generalitat han habilitat el Refugi 1 del Moll de Costa com a magatzem logístic. Els productes recollits a nivell local pels ajuntaments, entitats, institucions i organitzacions socials del territori podran dipositar les mercaderies en aquesta nau logística. El port de Tarragona s’encarregarà del transport de la càrrega fins a Barcelona.

En arribar al magatzem, els productes són classificats per categoria pel personal de Banc d’Aliments. Determinats productes més urgents, com els d’alimentació infantil i d’adults, d’higiene general o medicines, seran enviats com més aviat millor i en general la rotació de les mercaderies “serà ràpida”. Al magatzem també reben roba, tant infantil com d’adults, mantes, productes de primers auxilis i de primera necessitat, entre altres. Segons ha assegurat Damià Calvet, “aquest hub logístic té voluntat de permanència fins que acabi el conflicte, estarà a la disposició del poble ucraïnès mentre sigui necessari”.

Open Arms transportarà 200 palets de productes necessaris en dos tràilers fins a la frontera amb Ucraïna

Si bé encara és possible canalitzar l’ajuda a través de la donació de productes en punts localitzats de Barcelona i de la resta de Catalunya, la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, ha afegit que “la manera més ràpida perquè arribi aquesta ajuda humanitària és aportar donacions econòmiques a les organitzacions que treballen sobre el terreny”, per exemple, perquè Open Arms pugui noliejar més tràilers cap a Ucraïna o perquè les diferents organitzacions socials que treballen sobre el terreny comprin el tipus de material i la quantitat exacta que necessiten.

Per la seva part, el director de la Federació Catalana del Banc d’Aliments, Lluís Fatjó-Vilas Barbat, s’ha felicitat per la coordinació entre les diferents parts del dispositiu: “La relació i coordinació entre institucions públiques i organitzacions socials i institucions ha estat una bona experiència i un bon exemple del bon funcionament”. Ha afegit que s’estan preparant de cara al futur perquè “pensem que aquesta crisi ens afecta a moltes persones i també pensem que arribarà aquí.”. El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha afirmat que “aquest hub logístic és la mostra de voluntat del poble de Catalunya i també del seu govern” i ha secundat que la solidaritat parteixi “des d’una de les infraestructures més importants de Catalunya”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *